W ciągu ostatniego roku bardzo głośno zrobiło się o ozonowaniu. Wszystko za sprawą koronawirusa, który doprowadził do wybuchu światowej pandemii. Ozonowanie pomieszczeń daje gwarancję skutecznej dezynfekcji.
Ozonowanie w walce z koronawirusem – Gdańsk i okolice
Dzisiaj nasza wiedza o rozprzestrzenianiu się koronawirusa jest o wiele większa niż na początku. Coraz więcej wiemy o tym, jak skutecznie się bronić przed zarażeniem. Jedną z takich metod jest ozonowanie, które jest coraz chętniej stosowane na całym świecie. W Polce ozonowanie jest jeszcze dość nową metodą i głównie kojarzy się ze zwalczaniem nieprzyjemnych zapachów, neutralizowaniem alergenów i roztoczy. Jednak sytuacja, w jakiej się znaleźliśmy sprawiła, że ozon jest traktowany jako świetny środek dezynfekujący i bakteriobójczy.
Zastosowanie ozonu
Ozonowanie jest wykorzystywane tam, gdzie zawiodły wszystkie inne metody. Ozon jest 50 razy silniejszy od chloru, a w postaci gazowej dociera dosłownie wszędzie, jest substancją, którą z powodzeniem można stosować do usuwanie nieprzyjemnych zapachów, takich jak dym papierosowy, zapach pleśni, psów, kotów, spalenizny itp. Oprócz tego ozonowanie sprawdzi się przy odkażaniu, zabijając wiele różnych patogenów; usuwaniu alergenów, ponieważ zabija roztocza, grzyby i inne drobnoustroje. Ozon skutecznie odstrasza karaluch, mole i inne szkodniki, a także gryzonie. Z pomocą ozonu można odgrzybić klimatyzację, a także odkazić wnętrze samochodu. Wiadomo, że tapicerka chłonie zapachy jak gąbka, a ozon wnika głęboko w strukturę siedzeń i kanap.
Inne zastosowania ozonu
Ozon ma wiele zastosowań, m.in. używa się go w kosmetologii do poprawy mikrokrążenia, dotleniania, odżywiania i ochrony skóry oraz zaopatrzenia komórek w energię. Z sukcesem jest wykorzystywany do walki z trądzikiem, zmarszczkami, cellulitem, a nawet z wypadaniem włosów. Ozonowanie zapewnia detoksykację, ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego tak dobrze sprawdza się w kosmetologii.
Z właściwości ozonu korzysta także przemysł spożywczy. Wszystko za sprawą właściwości bakteriobójczych, które likwidują zarodniki i zarazki, takie jak bakterie e. Coli i Salmonellę. Ozonu używa się do konserwacji warzyw, owoców, a od jakiegoś czasu bardzo chętnie wykorzystuje się ten gaz w piwowarstwie, jako środek neutralizujący dzikie drożdże.
Powyższe przykłady to zaledwie kilka wybranych, ponieważ ozon ma wszechstronne zastosowanie i co bardzo ważne, nie wpływa negatywnie, np. na smak potraw. Obecnie trwają badania nad nowymi sposobami na wykorzystanie ozonowania.
Zapraszamy po więcej informacji: Ozonowanie Gdańsk
Podobne artykuły
Profesjonalny album fotografa. Co warto wiedzieć?
Odkup komputerów jako krok w stronę zrównoważonej przyszłości
Najwyższej klasy rury nierdzewne w ofercie Nova Trading