Gdy na dworze czuć pierwsze powiewy wiosny, dni stają się coraz dłuższe, a my coraz częściej zerkamy na lżejsze ubrania, to znak, że idzie wiosna, a z nią zbliżają się Święta Wielkanocne. W polskiej kulturze zajmują one w dalszym ciągu ważne miejsce i w większości domów czynione są poważne przygotowania do nich. Kulminacyjnym momentem obchodów tych świąt jest zwykle uroczyste śniadanie wielkanocne. Co zatem należy przygotować na tę okazję?
Tradycje związane z Wielkanocą
Podczas, gdy data świąt Bożego Narodzenia jest świetnie wszystkim znana, w przypadku Wielkanocy nie jest to już takie oczywiste. Aby więc rozpocząć przygotowania do tego święta zmartwychwstania Pana Jezusa , należy w pierwszej kolejności sprawdzić, kiedy w danym roku wypadają. To, kiedy jest Wielkanoc (i jak to ustalić) sprawdza Eu-eu.eu, można też poszukać tej informacji w kalendarzu.
Tradycji związanych z Wielkanocą jest wiele i różnią się one między sobą w zależności od regionu, w którym mieszkamy. Większość naszych rodaków jednak uczestniczy w tym czasie w specjalnych nabożeństwach, a także spotyka się z najbliższymi wokół stołu podczas śniadania wielkanocnego. Ważną tradycją jest także święcenie pokarmów, które spożywane są później w trakcie rzeczonego śniada, a także śmigus-dyngus, czyli obchody tzw. drugiego dnia świąt, polegające na oblewaniu się wodą. Dawniej zabawa ta miała ściślej określone reguły i dotyczyła głównie młodych chłopców, którzy polewali wodą panny mieszkające w okolicy.
Co jemy podczas śniadania Wielkanocnego?
Jeśli chodzi o potrawy pojawiające się na świątecznym stole, to są one jeszcze bardziej zróżnicowane ze względu na regiony Polski. Przykładowo na Kujawach święta nie mogą obyć bez szynki kujawskiej z kością oraz wielkanocnej baby drożdżowej. Z kolei na Podkarpaciu przygotowuje się handzlowską serwatkę wielkanocną, czyli płyn podawany na ciepło lub zimno o maślanym, lekko kwaśnym smaku, z wyczuwalnymi nutami wędzonki oraz tartego chrzanu. Inne popularne dania to żurek wielkanocny, biała kiełbasa, a także wypieki w tym różnego rodzaju baby i mazurki. Bez wątpienia najważniejszym produktem spożywczym w czasie tych świąt są jajka.
Śniadanie wielkanocne, czy Wigilia Paschalna?
Choć w większości domów w naszym kraju spożywa się na Wielkanoc uroczyste śniadanie, to niektóre rodziny spotykają się już w sobotni wieczór, aby przy wspólnym stole spożyć tzw. wigilię paschalną. Jest to pamiątka po ostatniej wieczerzy, którą spożywał Jezus Chrystus wraz ze swoimi apostołami. Jeśli chodzi o pojawiające się w trakcie takiej kolacji posiłki, to nie różnią się one praktycznie o d tego, co pojawia się zwykle w czasie świątecznych śniadań. Po spożyciu wigilii, rodzina często udaje się do kościoła, by wziąć udział w obchodach Wielkiej Soboty oraz uroczystościach związanych z rezurekcją.
Jeśli chodzi o wybór pomiędzy tymi dwoma formami świętowania Wielkanocy, to jest to kwestia indywidualna i żadna z form nie jest ani lepsza, ani gorsza.
Podobne artykuły
Instalacja jacuzzi na tarasie – o czym należy pamiętać, aby stworzyć idealne miejsce do relaksu?
Domy energooszczędne budowane w technologii prefabrykatowej
Poznaj zalety zakupów w internetowym sklepie z kawą i herbatą!