Ohmedia.pl

Informacje, Porady, Opinie

Dlaczego warto korzystać ze zmywarki kapturowej?

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe są powszechnie stosowane w branży gastronomicznej. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznej budowie – po umieszczeniu naczyń w komorze zostaje opuszczona górna klapa i zaczyna się proces mycia. W czym te zmywarki są lepsze od innych modeli?

Urządzenie do wszystkiego

Zmywarka kapturowa nadaje się do mycia praktycznie każdego rodzaju naczyń. Większe modele pomieszczą nawet te wielkogabarytowe, nieporęczne naczynia, na które brakuje miejsca w zwykłych zmywarkach, jest to więc idealne rozwiązanie w kuchniach wykorzystujących duże pojemniki, tace, półmiski czy blachy do pieczenia.

Zmywarka kapturowa radzi sobie z najcięższymi zabrudzeniami – dobrze umyje nawet mocno przypalone garnki i patelnie. Cykl mycia jest bardzo krótki, a w nowoczesnych modelach od Winterhalter kaptur zamyka się automatycznie, wystarczy nacisnąć guzik, dzięki czemu ładowanie zmywarki i późniejsze jej opróżnianie zajmuje mniej czasu i jest wygodniejsze dla pracowników.

Zmywarka kapturowa bardzo oszczędnie gospodaruje wodą i do tego jest wyposażona w system odzysku ciepła z wody ściekowej i powietrza wylotowego. To pozwala ograniczyć zużycie energii o nawet 10-15 procent, co przy prowadzeniu działalności gastronomicznej ma spore znaczenie. Energooszczędna zmywarka wydaje się zbyt kosztownym nabytkiem? Można ją wynająć, krótkoterminowo albo na kilka lat.

Gdzie warto zainstalować zmywarkę kapturową?

Model kapturowy sprawdzi się w każdej restauracji, stołówce, kuchni hotelowej. Jej wielkość dopasowuje się do potrzeb danego lokalu, ale trzeba też pamiętać, że choć ta zmywarka może umyć dowolne naczynia, to jest zmywarką uniwersalną w tym potocznym sensie – nie powinno się tuż po oczyszczeniu brudnych garnków od razu wstawić do mycia talerze czy szklanki.

Zmywarki przemysłowe charakteryzują się bowiem innym trybem pracy niż urządzenia wykorzystywane w domach. Przestawienie się na nowy rodzaj naczyń wymaga przeprogramowania zmywarki, co w dłuższej perspektywie zwykle okazuje się mało ekonomiczne. O wiele lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie w kuchni dwóch różnych zmywarek – kapturowa służy głównie do mycia mocno zabrudzonych garnków i pojemników kuchennych, a druga zmywarka jest przeznaczona do szkła i zastawy stołowej.