Chcąc otworzyć nową działalność gospodarczą, trzeba najpierw poznać swoje mocne i słabe strony. Poddanie szczegółowej ocenie swoich możliwości jest konieczne, aby móc zostać dobrym przedsiębiorcą. Dzięki temu można uniknąć porażki biznesowej jak i określić jaki rodzaj gastronomii będzie najlepszym rozwiązaniem. Będąc franczyzobiorcą, trzeba się przygotować na naukę nowych zasad i poznanie swoich możliwości.
Przestrzeganie zasad oraz ciężka praca
Jeżeli posiada się już doświadczenie w prowadzeniu gastronomii, wyrobiły się pewne przyzwyczajenia, które ciężko zastąpić. Dlatego decydując się na franczyzę, trzeba być przygotowanym na zaakceptowanie nowych zasad i wymogów. Drugą kwestią jest zaangażowanie. Jeżeli chce się odnieść sukces, trzeba od samego początku wnieść sporo zaangażowania i wkładu w otwierany biznes. Trzeba zmierzyć się z odpowiedzialnością i obowiązkami. Własna restauracja to marzenie wielu ludzi. Biznes franczyzowy jest realizowany pod istniejącym już szyldem innej firmy, jednak pozostaje to najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu i wysokich zarobków. W dużej mierze będzie się korzystać z doświadczenia firmy, która już odniosła zyski, jednak to nie oznacza, że jest się zwolnionym z zaangażowania.
Wygląd umowy franczyzowej
Franczyza przynosi wiele korzyści i jest gwarantem uzyskania sukcesu, jednak zanim przystąpi się do otwierania lokalu, trzeba zapoznać się z wszelkimi warunkami oraz umową. Każda firma posiada swoje własne warunki i oryginalne umowy, jednak można wyróżnić parę wspólnych cech:
- Obowiązkiem franczyzobiorcy jest przestrzeganie ogólnoprzyjętych zasad wspólnych dla całej sieci i płacenie opłat franczyzowych
- Obowiązkiem franczyzodawcy jest udzielenie licencji na markę oraz przekazanie całej istotnej wiedzy o prowadzeniu biznesu przez cały okres trwania umowy
Czytając ogólnodostępne informacje na temat franczyzy, można trafić na pojęcia licencji franczyzowej lub pakietu franczyzowego. Oba pojęcia mają to samo znaczenie i chodzi o kompletną koncepcję prowadzenia dochodowego biznesu. Taka licencja jest elementem każdej umowy i tak jak w jej przypadku, każda firma będzie miała swoją własną. Jednak zazwyczaj obejmuje elementy takie jak:
- Podręcznik operacyjny
- Opłaty
- Know-how
- Prawo do korzystania z marki
- Określenie usług świadczonych przez obie strony
Dlaczego te elementy są ważne
Najważniejszą rzeczą, jaką się otrzymuje, jest możliwość posługiwania się rozpoznawalną marką. Innym słowem, możliwość prowadzenia własnego biznesu pod znanym i lubianym szyldem. Wybierając idealną markę dla siebie, warto zwrócić uwagę na ilość obecnych już lokali. W gastronomii ma znaczenie ilość, im więcej lokalu, tym lepiej, to oznacza, że marka naprawdę jest znana.
Podobne artykuły
Kreatywne Wyklejanie Witryn: Inspiracje z Najnowszych Trendów
Druki na papierze samokopiującym – zalety i wady
Opakowania kartonowe – wiele zastosowań