Syropy owocowe są gęstsze od soków i właśnie dzięki temu mają więcej zastosowań. Dostępne są w bardzo różnych smakach, czasami dodaje się do nich aromatyczne zioła albo korzenne przyprawy. Jak wybrać syrop, który będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy?
Co jest na etykiecie?
Dobry syrop jest robiony ze świeżych owoców i to one powinny być podstawowym składnikiem gotowego produktu – jeśli tak jest, owoce wymienione są na etykiecie jako pierwsze. Niektóre syropy, zwłaszcza te z bardzo kwaśnych czy cierpkich owoców jak aronia, mogą być dodatkowo słodzone miodem albo cukrem. Nie licząc wody do rozcieńczenia owocowego nektaru, naturalne przetwory nie potrzebują więcej składników. Syropy renomowanych firm, jak Eterno, pod tym względem przypominają domowe wyroby – są wolne od konserwantów, sztucznych barwników czy wspomagaczy smaku.
Czy syrop jest lepszy od soku?
Soki w kartonach są zwykle dużo bardziej kaloryczne od syropów, dlatego właśnie z syropu można przygotować zdrowszy, owocowy napój. Skąd bierze się ta różnica? Syrop jest gęsty i służy do rozrabiania z wodą, więc aby przyszykować smaczny napój wystarczy nalać tylko troszkę słodkiego, owocowego przetworu. Ten słodki smak da się wykorzystać także przy kawie czy herbacie – zamiast białego cukru dolewamy po prostu odrobinę syropu, który złagodzi gorycz napoju i nada mu niepowtarzalny, owocowy smak.
Syropy częściej występują w oryginalnych smakach – trudno znaleźć sok cynamonowy albo o smaku piernikowym, a syropy są dostępne w takich wersjach. Są smaki, które bardziej pasują na lato, jak malina, limonka z miętą albo pomarańcza, syropy korzenne, o rozgrzewających właściwościach, idealnie sprawdzą się na jesienne i zimowe chłody.
Do czego można wykorzystać owocowe syropy?
Mają one naprawdę szerokie zastosowanie. Poza tym, że są bazą dla orzeźwiających napojów i aromatycznym dodatkiem do herbaty, świetnie nadają się jako urozmaicenie drinków alkoholowych, można wlać je do piwa lub zagotować z grzanym winem. Dodanie syropu do ciasta sprawi, że deser będzie wilgotniejszy i smaczniejszy, inny pomysł to wykorzystanie gęstego syropu zamiast polewy.
Syropy służą do dekorowania lodów, naleśników, gofrów. Bardzo dobrze łączą się z płynną czekoladą i bitą śmietaną, a niektóre smaki da się wykorzystać do przyrządzenia wytrawnego sosu mięsnego.
Podobne artykuły
Klucz hydrauliczny – niezbędne narzędzie w pracy hydraulika
Kurs języka francuskiego – idealna inwestycja w Twoją przyszłość
Czy meble szkolne mogą wpłynąć na jakość nauczania?