Obecnie wędzarnie stają się coraz bardziej popularne na zachodzie, wędzarni przybywa tam w bardzo szybkim tempie. Trend ten wynika z wielu powodów: wędzarnie zapewniają zdrową i smaczną dietę, a to pomaga ludziom jeść z przyjemnością bez poczucia winy, bez zbyt dużej ilości tłuszczu w posiłkach. Wędzarnię można łatwo zbudować w domowych warunkach, alternatywą jest nabycie wędzarni elektrycznej. Taka wędzarnia może być wykorzystana do wędzenia mięsa, ryb lub serów w warunkach domowych. Można wędzić własne wędliny zamiast kupować je z supermarketu, które często są pełne niezdrowych dodatków i chemikaliów.
Wędzarnie elektryczne Borniak – przepis na smaczne i zdrowe hobby
Dzięki wędzarniom elektrycznym, możemy cieszyć się smakiem wędzonych mięs, mając przy tym pełną kontrolę nad tym co się w nich znajduje. Kupując wędzonki z marketu, nie wiemy ile chemii i konserwantów rzeczywiście zawierają. Wędzarnie Borniak zyskały uznanie zarówno u profesjonalnych wędzarzy, jak i u osób wędzących hobbystycznie. Powodem tego, jest ich trwałość i wysoka jakość wykonania, a także fakt, że wędzarnie Borniak są niezwykle proste w obsłudze. Wędzenie rozpoczyna się praktycznie po podłączeniu wędzarni do źródła zasilania. Wędzarnie elektryczne Borniak posiadają regulowane uchwyty, dzięki którym możemy dostosować pozycję półek tak, by efektywnie wykorzystać całą przestrzeń wędzarni. Możemy w niej wędzić jednocześnie mięsa, wędliny, ryby oraz sery. Zrębki wędzarnicze stanowiące, drobne ścinki z drzew owocowych i liściastych, nadadzą wędzonym potrawom aromatu, oraz wzbogacą ich smak. Sam proces wędzenia działa konserwująco i bakteriobójczo.
W zależności od naszych potrzeb, możemy wyposażyć się w wędzarnie Borniak w jednym z dwóch wariantów wielkości komory wędzarniczej. Wersja z komorą wielkości 150 litrów, oferuje dużą przestrzeń do wykorzystania, co z pewnością zaspokoi nasze potrzeby, jeśli zależy nam na mniejszych gabarytach wędzarni, warto rozważyć tą z 75 litrową komorą. W obu przypadkach, ścianki wędzarni wypełnione są pianką poliuretanową, poprawiające możliwości termiczne i izolacyjne wędzarni.
Wędzarnie elektryczne Borniak wykonane są z blachy nierdzewnej, dzięki czemu mają ładny wygląd i są praktyczne, jeśli chodzi o utrzymanie czystości.
Jakie korzyści przynosi samodzielne wędzenie,poza smakiem wędzonych mięs? – Wędzarnie Borniak
Przygotowanie mięsa samodzielnie, to jedyny sposób by dopasować je do swoich preferencji. Kupując mięso wędzone z marketu, nigdy nie mamy pewności, jakie środki zostały użyte do konserwacji i poprawy smaku. Wędzarnie Borniak posiadają łatwy w obsłudze generator dymu, dzięki któremu sami będziemy kontrolować stopień wędzenia. Duży wpływ na aromat i smak wędlin będzie miało to, jakie zrębki wędzarnicze wybierzemy do procesu wędzenia. Proces wędzenia to także właściwe przygotowanie mięs, serów czy ryb. Jeśli jeszcze ich nie posiadamy, warto zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria do wędzenia, takie jak profesjonalne noże, waga czy maszynka do mielenia mięsa.
Wędzarnia elektryczna Borniak – szeroka gama akcesoriów dodatkowych
Zestaw profesjonalnych noży, oraz ostrzałka, pozwolą na wygodne porcjowanie i przygotowanie mięsa. Jako podstawkę do krojenia, najlepiej użyć szklanej lub plastikowej deski. Jeżeli zamierzamy wędzić cienkie kiełbasy, na pewno przyda się nam lejek do nadziewania mięsa. Warto zaopatrzyć się także w strzykawkę do marynaty. Zestaw siatek wędzarniczych i nici, pomoże nam nadać wędzonym wędlinom odpowiedni kształt. Waga jest niezwykle istotna, jeżeli chcemy zachować w miarę podobny smak wędlin przy każdym wędzeniu. Właściwe proporcje konkretnych składników, bezpośrednio wpływają na smak wędzonki. Do mieszania mięs z przyprawami, z pewnością przydadzą nam się służące do tego naczynia. Misy o szerokiej, otwartej strukturze będą wygodne podczas wcierania marynaty do mięsa.
Polem do eksperymentów jest też to jakie zrębki wędzarnicze wykorzystamy do procesu wędzenia. Generator dymu rozniesie ich aromat po całej komorze wędzarnianej i nasyci produkty ich zapachem. Podczas wędzenia, z potrawy wytracają nadmiar wody i tłuszczu. Proces wędzenia przebiega w taki sposób, że spalanie zachodzi samoczynnie, a sama grzałka jest chroniona przed skapującym tłuszczem. Konstrukcja wędzarni pozwala na jednoczesne wędzenie wielu produktów. Przestrzeń wędzenia możemy dodatkowo zwiększyć, stosując haki wędzarnicze, pozwalające na powieszenie mięs na dedykowanych poprzeczkach.
Warto także zatroszczyć się o utrzymanie wędzarni w dobrym stanie. Pokrowiec na wędzarnie, ochroni ją przed oddziaływaniem warunków atmosferycznych, a także przed zanieczyszczeniami innego rodzaju.
Wędzarnie elektryczne Borniak, są przyjazne w użytkowaniu, proces wędzenia przebiega bardzo łatwo a wędzone produkty zachwycają smakiem. Jest więc to idealna propozycja dla osób, które szukają nowego hobby, chcą urozmaicić swoją dietę lub poprawić jej jakość.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.
Podobne artykuły
Klucz hydrauliczny – niezbędne narzędzie w pracy hydraulika
Kurs języka francuskiego – idealna inwestycja w Twoją przyszłość
Czy meble szkolne mogą wpłynąć na jakość nauczania?